καλωσηρθατε

Καλωσήρθατε στο ιστολόγιο του Συλλόγου μας

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ 30-08-2009 ΕΩΣ 06-09-2009

ΖΩΝΤΑΝΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΘΕ ΒΑΡΔΥ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ Α.Ο.Ξ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/8/09 : ΚΑΡΓΙΩΤΗΣ-ΤΣΑΟΥΣΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 31/8/09 : ΜΩΡΑ΄Ι΄ΤΗΣ-ΖΛΑΤΙΝΗΣ-ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ ΣΤ.
ΤΡΙΤΗ 1/9/09 : ΜΩΡΑ΄Ι΄ΤΗΣ-ΖΛΑΤΙΝΗΣ-ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ ΣΤ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 2/9/09 : ΜΩΡΑ΄Ι΄ΤΗΣ-ΖΛΑΤΙΝΗΣ-ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ ΣΤ.
ΠΕΜΠΤΗ 3/9/09 : ΔΡΟΣΑΚΗΣ-ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/9/09 : ΚΑΡΓΙΩΤΗΣ-ΤΣΑΟΥΣΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 5/9/09 : ΚΑΡΓΙΩΤΗΣ-ΤΣΑΟΥΣΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 6/9/09 : ΚΟΥΤΡΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΟΣ-ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ Ν

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ 2009






Οι Σύλλογοι των Νομών Έβρου-Μορφωτικού Συλλόγου Θράκης(Κομοτηνής)-Ξάνθης και Σερρών με πρωτοβουλία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων του Ν.Καβάλας,αντάμωσαν,χόρεψαν και αναβίωσαν έθιμα φέτος όλοι μαζί στο 28ο Αντάμωμα στην Μουζάλα Δράμας στις 18 Ιουλίου 2009.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το φετεινό Αντάμωμα ήταν η αρχή του τέλους της καθίζησης που υπέστη το Αντάμωμα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα τελευταία χρόνια.Με πολύ μεγάλη δυσκολία ο Σύλλογος του Ν.Καβάλας προσπάθησε τα τελευταία πέντε έτη να οργανώνει,να πραγματοποιεί δράσεις, στα όρια των δυνατοτήτων του και να διατηρεί το Αντάμωμα στα βουνά της Δράμας.
Φέτος με ιδιαίτερη χαρά ο Σύλλογος μας φιλοξένησε τους παραπάνω Συλλόγους με τα χορευτικά τους και όλοι μαζί πραγματοποίησαν αναπαραστάσεις εθίμων και χόρεψαν τους παραδοσιακούς χορούς των Σαρακατσαναίων.
Συγκεκριμένα. Συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι Σύλλογοι με τα χορευτικά τους, που απαρτίζουν το γεωγραφικό διαμέρισμα Ανατ.Μακεδονίας και Θράκης.:Ο Σύλλογος του Ν.Έβρου με επικεφαλή τον πρόεδρό του κ. Γιάννη Πιστόλα, ο Μορφωτικός Σύλλογος Θράκης με έδρα την Κομοτηνή με επικεφαλή τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ.Μπαζδάνη Κώστα, ο Σύλλογος Ν.Ξάνθης με τον πρόεδρό του κ. Χατζόπουλο Γιάννη,ο Σύλλογος Ν.Σερρών με το Συμβόυλιό του και φυσικά ο Σύλλογος του Ν.Καβάλας με επικεφαλή την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Βάσω Κουτρουλού.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον καθιερωμένο Αγιασμό,στην συνέχεια χαιρέτησαν την εκδήλωση οι επίσημοι που παραιβρέθηκαν.Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε μεγαλύτερη συμμετοχή αυτών που μας εκπροσωπούν στο Κοινοβούλιο,αλλά και αυτών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ίσως από τις πολλές απραγματοποίητες υποσχέσεις δεν τους ''σηκώνει'' άλλο το
βουνίσιο κλίμα της Μπουζάλας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Πα.Σο.Κ. Καβάλας κ. Τιμοσίδης Μιχάλης, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Καβάλας και αναπληρωτής Νομάρχης κ. Τσαλουχίδης Γιώργος,ο πρόεδρος του Ν.Συμβουλίου Καβάλας κ.Παπαδόπουλος Κίμων, ο Αντινομάρχης κ.Τζώτζος Κώστας, ο Δήμαρχος Χρυσούπολης κ. Μιχαηλίδης Σάββας,ο εκπρόσωπος του Δήμου Κεραμωτής κ.Λεπίδας Θεόφιλος, ο. Αστυν.Διευθυντής Δράμας κ. Λουπείδης Μανώλης,ο διευθυντής Δασών Δράμας, ο Δασάρχης Δράμας, ο εκπρόσωπος του Γραμματέα
Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατ.Μακεδονίας και Θράκης, Πυροσβεστική και Αστυνομική υπηρεσία Δράμας.


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η αναβίωση ''τα προζύμια''που γίνονταν πριν το γάμο και από την μεριά του γαμπρού αλλά και της νύφης.

Ακολούθησε η αναπαράσταση του εθίμου ''Γκουρμπάνι'',χοροί από όλα τα χορευτικά των Νομών και στο τέλος αθλήματα των Σαρακατσαναίων από τα παιδιά αλλά και τους γεροντότερους των χορευτικών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα χορευτικά των άλλων Νομών συμμετείχαν πολλοί γέροντες και γερόντισσες,των οποίων οι εμπειρίες και οι πληροφορίες σχετικά με τα έθιμα είναι βιωματικές,με αποτέλεσμα να γίνεται ορθή αναπαραστάση των εθίμων.

Η ορχήστρα με τα τραγούδια του Κωστή Ζλατίνη και Τσιλιγγίρη Στέργιο(κλαρίνο Μωραϊτης Γιάννης),αλλά και της Κατερίνας Μπόνια(κλαρίνο Μακρής Νίκος) μας κράτησαν συντροφιά μέχρι τις πρωϊνές ώρες.

Δείτε ta βιντεάκια

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ



Συναυλία Σαρακατσάνικου Τραγουδιού



Ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Λάρισας «Ο Κατσαντώνης», στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για τη διατήρηση και συνέχιση των ηθών και εθίμων των Σαρακατσαναίων και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διοργανώνει Συναυλία Σαρακατσάνικου Τραγουδιού με θέμα <<Υπαίθριοι χώροι θέασης και ακρόασης Πολιτιστικών εκδηλώσεων>> την Τετάρτη 26 Αυγούστου και ώρα 9.30μ.μ. στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ.
Η εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν γνωστοί και καταξιωμένοι ερμηνευτές του σαρακατσάνικου τραγουδιού- Κώστας Νάκας, Νίκος Γιαννακός, Δημήτρης Χατζηπλής, Τασούλα Μαλιαχόβα, Γιάννης Γκόβαρης - , αποτελείται από πέντε ενότητες, τις οποίες έχει επιμεληθεί ο γνωστός μουσικός παραγωγός Χρήστος Τσακούμης, από τον οποίο θα γίνει αναφορά στα ιστορικά, κλέφτικα, ποιμενικά , της αγάπης και της λεβεντιάς και τα τραγούδια του γάμου.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Λάρισας «Ο Κατσαντώνης» σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας). Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Στυλιανός Σούρλας, ο Νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός και ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Κ.Δ. Θεσσαλίας Ντίνος Διαμάντος. Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Σοφία Σπανού.
Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ