καλωσηρθατε

Καλωσήρθατε στο ιστολόγιο του Συλλόγου μας

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ρόσκληση -στο 28o Αντάμωμα Σαρακατσάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2009


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας σας προσκαλεί στο 28oΑντάμωμα Σαρακατσαναίων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στη Μπουζάλα Δράμας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιουλίου2009και ώρα 18:00. Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι φέτος θα συμμετέχουν με τα χορευτικά τους και οι Σύλλογοι των Νομών Έβρου - Μορφωτικού Συλλόγου Θράκης(Κομοτηνής) - Ξάνθης και Σερρών.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 18-07 2009
18:00 Έναρξη-Προσευχή

18:15 Προσφώνηση από την πρόεδρο Βάσω Κουτρουλού και χαιρετισμοί
Επισήμων και Προέδρων ή εκπροσώπων των άλλων Συλλόγων
18:30 Αναπαράσταση του εθίμου ΄΄Γκουρμπάνι΄΄

19:00 Αθλήματα και παιχνίδια των Σαρακατσαναίων(Αναπαράσταση
από τα παιδιά των χορευτικών).

19:15 Χοροί από τα χορευτικά των Συλλόγων(Καβάλας-Έβρου-Ροδόπης- Ξάνθης και Σερρών).

&

ακολουθεί γλέντι μέχρι το πρωί

Ο Ρ Χ Η Σ Τ Ρ Α

Τραγούδι: Ζλατίνης Κωστής – Μπόνια Κατερίνα
Κλαρίνο : Μωραϊτης Γιάννης

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα (τηλ.επικοινωνίας: 25910 56467 & 6978649754)

(Σημείωση: Την Κυριακή 19-07-2009 δεν θα πραγματοποιηθεί καμία εκδήλωση).



ΜΠΟΥΖΑΛΑ
Η περιοχή βρίσκεται στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού Δράμας και εκτείνεται κατά μήκος της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου. Χαρακτηρίζεται από τα συμπαγή δάση που την καλύπτουν σε ποσοστό 90% και την ύπαρξη του δασικού χωριού Ελατιάς. Στη θέση «Κούτρα»,όπου πραγματοποιείται το Αντάμωμα, και σε απόσταση 72 χλμ. από τη Δράμα υπάρχει το δασικό χωριό Ελατιάς, ιδιοκτησία της δασικής υπηρεσίας, που είναι το διοικητικό και λειτουργικό κέντρο των δασών της Ελατιάς. Αποτελείται από εντυπωσιακά πέτρινα κτίρια, τα οποία η δασική υπηρεσία χρησιμοποιεί εκτός των άλλων και για φιλοξενία επισκεπτών. Το δασικό χωριό έχει υδροδότηση, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεφωνικές γραμμές. Στην Ελατιά βρίσκεται το μοναδικό στη χώρα μας δάσος ερυθρελάτης, όπου το τοπίο παραπέμπει σε αντίστοιχα της μέσης και βόρειας Ευρώπης. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή της Ελατιάς και στη θέση «Μαγούλα» υπάρχει το μοναδικό στην Ελλάδα δάσος σημύδας.
(ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ)

28ο Αντάμωμα των Σαρακατσάνων ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
15 Ιουλίου 2009 (10:00 UTC+2)
Περισσότεροι από 3.000 Σαρακατσάνοι από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα δώσουν το ετήσιο ραντεβού τους, το ερχόμενο Σάββατο, στη Δράμα, για να αναβιώσουν «στιγμές» της ιδιαίτερης παράδοσής τους.
Το 28ο Αντάμωμα των Σαρακατσάνων της ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης διοργανώνει ο Σύλλογος Σαρακατσάνων του νομού Καβάλας.
Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στην περιοχή Μπουζάλα, που εκτείνεται κατά μήκος της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου.
«Οι περισσότεροι Σαρακατσάνοι της βόρειας Ελλάδας γεννήθηκαν, ή κατάγονταν από αυτή την περιοχή, γι’ αυτό και συγκινούνται ιδιαίτερα, όταν επιστρέφουν», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου, Βάσω Κουτρουλού.
Στην εκδήλωση, θα γίνει η αναπαράσταση του εθίμου «Γκουρμπάνι», που αποτελούσε είδος τάματος των Σαρακατσάνων σε αγίους (κυρίως στη γιορτή του Προφήτη Ηλία), αλλά και αναβίωση παλιών παιχνιδιών.
Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι.
Στο Αντάμωμα θα λάβουν, επίσης, μέρος οι Σύλλογοι Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Σερρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου